Logga in

Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Hälften kvar - det talar för PIF

Piteå Halva spelad. Hälften kvar. Piteå IF har stora möjligheter att åter göra en stark andra del och vara med i slutstriden om medaljerna i damallsvenskan.

PIF brukar vara som bäst på hösten. Ifjol säkrades guldet då efter att en fenomenal start följt av en svacka inlett seriespelet.
Året före var laget bäst i Sverige sett över sista halvan av serien.
Tidigare säsonger har det rödvita laget haft längre förlustfria sviter under den andra delen av säsongen.
Det är den som börjar nu och det är nu laget har kommit igång på allvar.
Efter förlusten mot Örebro var det kanske inte så dumt att Piteå tvingades till 14 timmar i buss och Linköping borta. Förväntningarna och pressen sattes därefter. Ett Piteå utan krav på sig och allt att vinna tog en poäng, kände att styrkan och självförtroendet växte. Det blev en kick i rätt riktning. Uppåt.
Matchen mot Göteborg var årets bästa även om det inte blev tre poäng.
Insatsen mot Eskilstuna var också den mycket bra.
Det är ett Piteå att känna igen. Med många spelare som vill och är delaktiga i offensiven.  Skapar ytor för sig själv, för andra och laget. Spelalternativen fler och bättre.
Formationen var ändrad från 3-4-3 till 3-5-2 med Josefin Johansson som spets.
Lite svårare att pressa högt. Lite mer ytor att springa på för yttermittfältarna. Men också fler spelare centralt.
Det var anfallaren Fernanda Da Silva som med sin teknik och blick för spelet tog det bollförande utrymmet framför försvaret. Med bollen vid hennes fötter, straffområdet nära och många spelare runt om som söker ytor finns goda förutsättningar att skapa chanser.
Det var också så Julia Karlernäs till slut kunde dunka in 2-1-bollen.

Nina Jakobsson har två tillgångar som verkligen skiljer henne mot många andra.
Huvudspelet och det tunga skottet.
Det hade hon inte visat lika bra den här säsongen som ifjol.
Men det gjorde hon nu.
Inlägg. Nickskarv. 1-1.
I regel är det dåligt att skjuta utanför straffområdet. På herrsidan är det statistiskt sett väldigt få bollar som går in från distans.
I damallsvenskan är det fler. Därför ska Nina Jakobsson avskyta oftare än hon gör. Både med högern och vänstern finns en sådan kraft att möjligheterna till mål är goda även utanför 16-meterslinjen. I första räddades det tunga skottet. I andra satt ett av säsongens snyggaste avslut. En Nina Jakobsson som avslutar oftare är en bättre Nina Jakobsson. Kapaciteten finns. Våga utnyttja den.

PIF förtjänade den här segern. Målvakten Cajsa Andersson var mycket bra i tajmingen i närspelet och målet snarare en följd av förlorade dueller och att Eskilstuna läst PIF.
June Pedersen vinner inga löpduellt mot Felicia Rogic (och vem gör det egentligen?). Många lag försöker sätta in bollen bakom Pedersen. Eskilstuna gjorde det mer envist än de flesta. Det gav resultat en gång. Annars var Faith Ikidi först på flertatlet bollar, men Piteå var också bra på att ställa offside.
PIF kunde kosta på sig tre byten från start jämfört med matchen mot Kopparbergs/Göteborg. Bredden finns och kommer behövas. Halva damallsvenskan må vara spelad. Men inte halva säsongen. Champions League och resor med landslagen väntar också under hösten.
Perfekt för ett lag som alltid är som bäst från den här tiden och framåt.

Piteås herrar öste på för fullt i första halvlek mot Sandvik och punkterade matchen. PIF har ofta haft svårt att göra bra stabila prestationer rakt igenon. Nu var andra halvlek därefter, men tre poäng togs (4-2). Tetteh Komey satte tre bollar. Han kommer behövas på planen och inte i rehabträning om Piteå ska vara med i toppstriden säsongen ut. Pontus Sundqvist var tillbaka och spelade efter sin korsbandsskada. Målskytt dessutom.
Han behövs i sitt normala slag. PIF har läckt för mycket bakåt i år och det blir intressant att se om Sundqvist och Martynas Medelinskas kan täta försvaret. Den senare är tillbaka från sin avstängning nästa match, om han nu platsar.

James Burgin lämnar laget för säsongen. Han ska på praktik i fotbollsklubben Swansea. Ett klart avbräck. Burgin är en wingback av hög klass i serien och inte enkel att ersätta. I ett längre perspektiv skulle det vara intressant att se Johannes Lidström som en wingback i PIF spelandes med fyra backar. Han har löpstyrkan och arbetskapaciteten att äga en hel kant själv. 

Den bästa i boxen ska spela i boxen

Piteå Jubel av glädje.

Skrik av lättnad.

Piteå IF gjorde fyra mål i en match. Tre olika målskyttar. Seger.

Det var på tiden.

Men hur länge har Piteå råd att låta sin bästa spelare i offensivt straffområde tillbringa så mycket tid på mittplan?

 

Vågrätt regn över LF Arena. Blöt ruskig vind genom märg och ben. Sådant som brukar kallas karaktärsprövande.

Sådan tur då att PIF sedan förra matchen mot Bröndby har hittat tillbaka till sin.

När Piteå besegrade Kristianstad hemma var det tidernas mest nederbördsrika majdag.

Nu var vädret likartat och Piteå gjorde precis som då en av säsongens bättre insatser.

Vi kände igen oss från Champions League-matchen mot Bröndby.

Energin, löpningarna, delaktigheten men också – missarna.

Ribbträff av Nina Jakobsson följdes av ribbträff av Madelen Janogy innan vi spelat ens fyra minuter.

Jaha. Dags igen. Ny match, samma sak.

Tanke och kropp hänger är alltid i symbios.

Därför har missarna blivit en självuppfyllande profetia. Spelare som känner att de kan missa löper naturligtvis större risk att göra det vilket bara bygger vidare på spiralen. Det har högst påtagligt har påverkat Piteås spelare. Alla utom en.

Inför Växjö hade ingen i Piteå gjort mål i någon av de sex senaste tävlingsmatcher. Med ett undantag. Julia Karlernäs.

När så många andra behöver en mängd chanser (och missar) för att sätta en boll, gör Karlernäs det på en eller två möjligheter.

Hennes nick till 1-0 var ett bevis på det.

Rättvist efter en sedvanlig kavalkad av misslyckade avslut från hemmalaget.

Ett Piteå som inte flyttade över hela vägen i försvarsarbetet minuterna efter släppte loss Emmi Alanen till 1-1. En kalldusch om det inte vore för regnet.

Piteå var också något illa ute i andra halvleks första del. Energinivån sjönk. Spelarna började reagera sent istället för agera tidigt, vilket skapade större luckor mellan varandra och möjligheter för Växjö att flytta upp.

Bytena kändes nödvändiga för att lyfta igen. Så blev det.

Madelen Janogy har verkligen haft sina chanser senaste matcherna. Nu nådde hon högst på en hörna två meter från det halvt öppna målet. Då kom utdelningen till slut. Piteås anfallare har annars varit mest framgångsrik vid inlägg senaste tiden.

Strax senare såg hon Kalernäs löpning i offensiv box. Passet slogs perfekt, riktning med huvudet var optimal, 3-1.

Olga Ekblom stött in 4-1 och PIF fick sin islossning och sina tre målskyttar. Ett jubel av lättnad.

Tittar vi framåt är frågan är hur länge Piteå har råd att ha sin uppenbart bästa straffområdesspelare så stor del av matcherna stångandes utanför offensiv box. Mittfältaren Julia Karlernäs har huvudspelet, smartheten att läsa lägena rätt i förväg och en förmåga att vinna de avgörande duellerna och därmed komma till bra avslut. Det gäller med huvudet i synnerhet men också med fötterna.

Elva mål ifjol var suveränt. Sju mål i år, varav fem på fyra senaste omgångarna, är riktigt starkt.

En spelare som har höjt sig under säsongen efter en lite sämre start.

PIF kommer om knappt två veckor åka till Köpenhamn för årets viktigaste match som måste vinnas.

En viktig del för att kunna vinna blir att få Julia Karlernäs i dueller en mot en efter inlägg. Det görs bäst med en högre utgångsposition på planen. Med tanke på Julia Madelen Janogys alla inspel senaste matcherna skulle det vara intressant att se Kalernäs löpa på dem från en släpande forwardsroll strax bakom två centrala anfallare.

Piteå har trots allt inte råd att låta sin bästa målskytt spela så mycket utanför straffområdet. De egenskaper som behövs på det centrala mittfältet kan Josefin Johansson och Ellen Löfqvist stå för.

 

 Piteås herrar tog en fin 5-2-seger borta mot Timrå. Det faktum att Jeppe Mauritzson inte ska träna laget nästa år verkar inte ha fått någon negativ effekt i prestationen av spelarna. Sådant kan ju ibland hända när tränare aviserar sin avgång till nästa säsong.

Gustav Nordh två mål, Tetteh Komey, Johan Hedström och Gustav Rönnbäck-Wallin, blev målskyttar.

PIF är slaget men inte besegrat

Piteå Piteå-Bröndby 0-1.

Jag har skrivit en krönika om det här.

Får blir lite här också.

Piteå är slaget men inte besegrat. Det är känslan efter matchen.

Att Piteå skulle ha mer boll var väntat. Men inte att laget skulle dominera matchbilden så totalt.

Piteå var mycket aggresivt i pressen, löpvilligt i alla riktningar och vaksamt bakåt. Att det blev förlust handlar om brist på skicklighet i avslutsfasen och att Nicoline Sörensen visade stor klass i just det avseendet.

Det är oerhört länge sedan vi såg ett PIF så totalt dominera matchbilden mot ett lag som inte kommer från en lägre nivå.

Bröndbys försvarsspel hade fått stora problem i damallsvenskan också. Det var mycket lättare för Piteå att tränga sig igenom och ta sig in i offensivt straffområde nu än i serien då laget styr PIF utåt. Så fort en spelare gjordes bort fanns stora möjligheter till att nå straffområdet.

Där har Bröndby en hel del som måste förbättras till returen.

Laget kommer helt säkert att göra en bättre match då, samtidigt har PIF fortfarande en bra möjlighet att gå vidare trots underläget. Det räcker med vinst för att ordna minst förlängning. Med samma intensitet och noggranhet från det rödvita gänget kan det mycket väl bli avancemang. En rysare väntar. Självklart går även den att se på pt.se

 

Problem i division 5

Piteå Det kan bli inte bara en, utan två lag som utesluts ur division 5 södra.

Heden United skulle ha spelat mot IFK Arvidsjaur för två veckor sedan.

Då ställde Heden in. Ett nytt datum sattes, men Heden hörde aldrig av sig och har inte gjort det till Arvidsjaur sedan dess.

Nu är serien snart slut och matchen har ännu inte spelats. Så frågan är när den kan bli av? Sista omgången är egentligen 17 september och eftersom Arvidsjaur är indraget i toppstriden ska laget inte kunna ha någon fördel av att spela senare än motståndarna.

Alvik 2 fick inte ihop ett lag mot Alterdalen i helgen och av vad jag förstår var det bara tio spelare i startelvan när laget spelade i omgånggen innan. Alterdalen tvivlar på om Alvik kommer att kunna spela matchen innan serien är slut.

Förbundet brukar verkligen inte gilla att utesluta lag ur serien, speciellt inte med så lite kvar. Vi får se vad som händer, fortsättning följer...

Ökvist, Janogy och Millbert

Champions League närmar sig för Piteå IF. Bara en vecka bort.

Då har Bröndby släppt biljetterna till returen hemma mot Piteå IF 26 september.

Att se den är flera gånger så billigt som att ta sig till LF Arena för den Piteå-Bröndby 11 september.

Piteå tar 250 kronor för en sittplats. 

Bröndby 50. I svenska kronor cirka 72.

Piteå IF räknar för övrigt med runt 100 supportrar på plats vid bortamatchen. Hemma är det bara fullt hus som gäller: 2500 får plats. Fler kommer inte att släppas in. Samtliga måste ha biljett. Värt att tänka på för er som inte köpt än.

 

Lotta Ökvist spelade tidigare i Piteå IF. Nu förbereder hon sig för seriepremiären för Manchester United.

På lördag väntar Manchester City borta.

Det första ligamötet någonsin mellan lagen.

Den kommer också att spelas på Etihad stadium, där herrlaget brukar spela.

Ett upptrissat möte som tv-sänds i flera länder, bland annat i Sverige.

Det ska bli spännande att se (tyvärr krockar mötet med LB07-Piteå). 

I kvalité är det långt ifrån säkert att Manchester United skulle besegra Piteå. Väl värt att komma ihåg.

 

Vi låter bollen vandra vidare till Madelen Janogy som gjorde ett mål mot Lettland (men som ni vet dömdes det felaktigt bort), samt ordnade en straff.

Faktum är att Janogy har varit snäppet bättre i landslaget än i Piteå IF under sommaren. Det kan i och för sig bero på delar av motståndet. Chile, Thailand och Lettland är inte Rosengård, Örebro eller Eskilstuna. Det är sämre klass på landslagen ifråga än det damallsvenska motståndet. Men ett mål på åtta damallsvenska matcher efter VM hade gärna fått vara fler (gäller inte bara henne).

Jag hoppas att Janogy tar med sig viljan att utmana och driva in i straffområdet till matchen mot LB07 på söndag. Det är ju när hon gör det som hon är som bäst. I senaste matchen mot Rosengård var hon lite mycket i ytterzonerna även om inlägget till Nina Jakobssons nick över var mycket fint.

 

Henrik Millbert från Piteå har nu spelat sin första match från start i Superettan. Han gjorde det dessutom mot serieledande Mjällby borta. Efter fem minuter drog han på sig ett gult kort och blev utbytt i 82:a minuten. Frej torskade med 1-2.

Därför saknades Komey

Piteå Tetteh Komey saknades i Piteås förlustmatch med 0-1 borta mot Kramfors-Alliansen.

Det rör sig om en ryggskada som även stoppade honom från träning under måndagen.

- Han kände hur det drog till under en träning inför matchen. Det var inte helt hundra inför matchen så vi ville inte chansa. Risken var för stor att skadan skulle förvärras. Men förhoppningen är att han spelar till helgen, säger Piteås sportchef Jens Hedström.

Då möter Piteå IFK Umeå hemma.

Namn: Per Sandberg
Ålder: 35
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

  • Senaste blogginläggen

Bloggar

Annons