Den 23 augusti är det dags att fira den lilla bullen av färs. Men hur kom det sig att den blev matbordets älskling? Det visar sig finnas flera förklaringar.

Färsrätter är historiskt sett ovanliga, de har lite högre status och tillhör det borgerliga köket. Köttbullar var inget som bönder och arbetare åt före 1900-talet – men då kom köttkvarnen och det var inte lika omständligt att göra köttbullar längre, säger mathistorikern Richard Tellström.

Festlig historia

Artikelbild

| Ett gemensamt drag hos alla märken var att de var väldigt salta, det gick åt litervis med vatten under testätandet.

Ytterligare en förklaring är att köttbullarna ingår i vårt smörgåsbord. Därför har vi vant oss vid att de är en fin och festlig maträtt.

Den tredje orsaken är att det vi kallade söndagsstek förr inte alltid var en bit kött. Själva idén med söndagssteken var att maten kunde göras klar redan på lördagen, eftersom söndagen var vilodag. Då var det bra att kunna ta fram köttbullarna som man hade gjort dagen innan, säger Richard Tellström.

Barnens favoriter

I vårt test har vi serverat färdiga köttbullar, direkt från industriköket. Många är de småbarnsföräldrar som vittnar om att ungarna hellre äter köttbullar från en påse än de som någon omsorgsfullt har stått och rullat själv.

Artikelbild

| Den färdiglagade köttbullen har räddat många middagar med hungriga barn och föräldrar som har ont om tid.

Det var samma när jag jobbade på förskola och serverade hemgjort potatismos. Barnen grät. De tränas in i dagiskökets smaker och konsistenser, så hemlagat är åtminstone hos de mindre ett ”nedköp”, säger Richard Tellström.

En del av förklaringen är att barn ofta uppskattar den lena konsistensen, både när det gäller potatismos och köttbullar.

Artikelbild

| Panelen testade smak, doft och konsistens hos åtta olika, färdigtillverkade köttbullar.

Mat och status

Man skulle kunna säga att färdiga köttbullar och hemgjorda är två olika saker. För visst kan du bjuda på hemtrillade köttbullar när du har gäster, det är det bakomliggande arbetet som ger maten hög status.

Artikelbild

| Testpanelen fick sätta betyg utifrån köttbullarnas smak, doft och konsistens.

 I undersökningar har det visat sig att det är en del skam kring att köpa färdigmat, och de som skäms mest är kvinnor med barn.
Men då ska man komma ihåg att det under flera hundra år var vanligt att köpa färdigmat. Att all mat ska vara hemlagad och att en kvinnas värde bestäms utifrån hur duktig hon är på att laga mat, är en borgerlig idé, säger Richard Tellström.
Artikelbild

| De dyraste, Coops Änglamark, visade sig vara en favorit trots att de i jämförelse med de andra såg lite bleka ut. Klassikern Mamma Scan blev däremot en besvikelse.

Så varför inte fira färdigmaten med en portion köttbullar från butiken? Inget att skämmas för och dessutom både energi- och tidsbesparande.

mat