Förorten Cape Flats i Kapstaden består av flera områden där människor föstes samman under apartheidtiden och har sedan dess varit fattigt. I dag har det blivit ett av Sydafrikas farligaste områden, plågat av gängkriminalitet som kan frodas när den underbemannade polisen ser på. För att råda bot på utvecklingen beslutade myndigheterna att i juli skicka in 1 300 soldater som stöd till polisen.

"Blev upprymda"

Men en månad efter att trupperna placerades ut i området, som ligger i Kapstadens sydöstra utkant, tycks väldigt lite förbättring ha skett.

Alla blev upprymda när de fick höra att armén skulle komma, eftersom situationen här varit så svår att vad som helst skulle kunna förbättra den, säger Kader Jacobs, som leder ett medborgargarde i området Manenberg i Cape Flats.

Folk hade förväntat sig en storsatsning med utegångsförbud och riktade insatser mot kända tillhåll för kriminella gäng och dess ledare, men inget av det ska ha skett, enligt Kader Jacobs, som är frustrerad.

Vi märker inte av någon förändring, säger han.

Mordrekord

Enligt polisens siffror ökade antalet mord i provinsen där Kapstaden ligger, West Cape, med 6,3 procent – till 4 000 mord – mellan april 2018 och april i år. En rapport från en nationell organisation visar också att Kapstaden har den högsta frekvensen av mord i hela Sydafrika med 69 dödade människor per 100 000 invånare.

De skickar in armén, men armén kan inte göra någonting, säger 50-åriga Sally-Anne Jacobs, som själv förlorade både sin son och en 19-årig kusin i gängvåldet.

Beslutet att ta in militären fattades av president Cyril Ramaphosa själv, efter att 43 människor mördats under en enda helg i området kring Cape Flats.

Men trots militärens närvaro mördades 47 personer i området under augustis andra vecka.

Enligt myndigheterna ska det dock ha gjorts 1 000 gripanden.

"Politisk teater"

Den stora mängden fall gör att lokalinvånarna nu oroas att de misstänkta brottslingarna inte kommer att utredas ordentligt, när polisen blir överbelamrad av fall.

Vårt samhälle har helt fallit samman när vi tvingas hantera splittrade familjer, arbetslöshet, tonårsgraviditeter, droger och alkoholmissbruk, säger Roegchanda Pascoe, en av medlemmarna i organisationen Manenberg safety forum.
Så vitt jag kan se har militären inte gjort så mycket, fortsätter hon.

Pascoe får medhåll av forskaren Andrew Faull, från tankesmedjan ISS i Pretoria, som kallar militärsatsningen en "politisk teater".

De syns ute på gatorna, men det som de gör är bara inövade rörelser. Så det är en politisk föreställning, säger han.