INSÄNDARE I Sverige, som är ett så jämställt land, borde det vara en självklarhet att stödja tjejer och kvinnor som varje månad lägger ut pengar på något som inte killar gör. Varför ska tjejer behöva betala för att vi är tjejer, medan killar inte betalar för att de är killar?

I 3–7 dagar varje månad året om i 35–40 år har livmoderbärare mens. Tjejer och kvinnor tvingas alltså slösa massor med pengar på mensskydd, såsom tamponger, trosskydd och bindor, under sin livstid.

Eller ja slösa gör vi väl inte, eftersom det är nödvändigt och det finns väl inte direkt något val. Jag tror inte att någon tycker det skulle vara så roligt om stolar och säten inom kollektivtrafiken var nedblodade och alla med mens gick runt med blodiga byxor. Och vem vill blöda igenom sina kläder? Ingen, dessutom är det varken hygieniskt eller behagligt, och hur mycket blickar skulle man inte få riktade mot sig?

Mensskydd borde egentligen vara gratis, och det är jag inte själv med om att tycka. För det första är mens inget vi tjejer väljer att ha, utan vi bara får det. Och för det andra är det är den mest naturliga saken med att vara tjej som finns och vår ekonomi ska inte drabbas av det.

Under tiden tjejer har mens går det åt en hel del mensskydd, beroende på hur mycket man blöder förstås. Ett 16-pack med tamponger kostar cirka 30–50 kronor och under en vecka med mens kan det gå åt några paket. Dessutom innebär också mens för många en hel del värk, frestelser och andra besvär. Därför lägger vi också pengar på till exempel värktabletter, värmekuddar och choklad.

På ett år lägger tjejer ner mellan 1 500 och 2 000 kronor på mensskydd och annat, beroende av ens behov.

En kvinna har mens i cirka 38 år och spenderar under den tiden mellan 57 000–76 000 kronor på mensskydd och dylikt.

Män och killar kan istället spara dessa pengar och kan köpa något de vill ha. Tänk vad vi tjejer skulle kunna göra och unna oss om vi slapp lägga ner en massa pengar på något som egentligen borde vara gratis? Åka på spa, tatuera oss, köpa saker, resa med mera.

Mitt förslag är att alla skolor ska ha bindor med mera på tjejtoaletten, som är till för de som inte vågar gå till skolsköterskan eller fråga någon klasskompis om mensskydd. Det borde även finnas gratis mensskydd till tjejer under 18 år att hämta ut på ungdomsmottagningen någon gång om sänder, eftersom det blir ganska mycket pengar att lägga ut i den unga åldern då man oftast inte har en fast inkomst.

Kvinnor, som själva köper mensskydden, borde få tillbaka pengarna på något sätt i efterhand. De som säger att män borde få gratis rakhyvlar för att raka sitt skägg, om mensskydd blir gratis, verkar inte veta att kvinnor behöver raka sig minst lika mycket som män i detta samhället. Dessutom finns det inget som säger att män inte får ha skägg, medan kvinnor varken kan eller vill låta blodet rinna.