Benjamin Dousa, förbundsordförande för det moderata ungdomsförbundet, som först la fram förslaget, beskriver detta ytterst som en frihetsfråga. Dousa menar att Moderaterna bara värnar de familjer som vill ha en pava vin till tacomyset på söndagar.

Sällan har det stått så klart vad frihet innebär för moderater. Och man kan fråga sig hur många svenskar som känner sig berövade friheten att köpa alkohol på söndagar. Man kan också, i förlängningen, fundera på vilka röster Moderaterna tänker sig att de ska värva på att driva en sådan fråga.

Men för att först bemöta sakpolitiken, som man ändå får lov att jubla över att Moderaterna klarat av att fundera ut även om den är dum, så är det inte en rättighet att kunna köpa rusdrycker alla dagar i veckan. I många andra länder kan man köpa starksprit på mataffären, vilken tid på dygnet som helst. Det kan ju vara gött när man är utomlands, kanske på semester, då alkoholen brukar flöda för de flesta svenskar.

Skälet till att vi har ett statligt alkoholmonopol i Sverige är dock av folkhälsoskäl. Alkohol är skadligt för de personer som dricker, och personerna omkring dem. Alkohol kan också vara gott och att dricka kan vara kul, därför har vi inte totalförbud av alkohol. Men det är inte nyttigt att kunna få tag i alkohol när som helst på dygnet.

Förslaget är förvisso inte att stoppa monopolet, om än det moderata ungdomsförbundet ofta velat driva på för en helt fri alkoholmarknad. Förslaget är som sagt söndagsöppet. Men där återkommer vi till varför vi över huvudtaget har ett statligt monopol, med reglerade öppettider.

Det Systembolaget gör för oss är inte att hindra oss från att dricka. Du kan gå in på Systembolaget och köpa hur mycket som helst. Det är tydligt framför allt vid storhelger, där flak efter flak ofta rullar ut från Systembolagets portar inför Midsommar eller Nyårsafton. Det Systembolagets öppettider gör, däremot, är att tvinga oss att planera vårt drickande.

För, om man ska argumentera som Benjamin Dousa gör, måste man fundera på om svenskar i dagsläget är hindrade från att dricka vin till söndagstacon. Kommer staten hem till dig och säger att du inte får dricka vin en söndag? Nej. Däremot måste du ha planerat att du ska dricka den där söndagen, och köpt ditt vin innan.

Vad innebär då det? Jo, att vi inte överkonsumerar alkohol. Att om den där vinpavan korkades redan lördagkväll, så får man så gott dricka vatten eller någon annan god, tillgänglig dryck på söndagen. Vi är redan fria att köpa alkohol, välja hur mycket alkohol vi ska köpa, och när vi ska dricka den.

Överkonsumtion av alkohol, eller spontana inköp bara för att, är risk- och missbruksbeteende. Och det mår varken personen som dricker eller personerna i hens omgivning bra av, det tvärtemot begränsar människors frihet. Friheten att slippa att exempelvis växa upp med en missbrukande förälder. Det kan låta som en harmlös grej att låta Systembolaget ha söndagsöppet. Men även om man inte tänker på folkhälsoriskerna, finns det ens ett behov av söndagsöppet? Och här återvänder vi återigen till att Moderaterna faktiskt bara verkar vara ett förvirrat parti, desperata efter politiska förslag de kan driva. Om M vill vara ett frihetens parti kanske de snarare borde se över på vilka sätt folks frihet på riktigt är begränsad, och vilka politiska förslag som skulle kunna åtgärda det.