Det finns något i det resonemanget som inte går att komma undan. Det är mörkt och djupt men samtidigt alldeles kristallklart. Dagens unga har ingen framtid om planeten går under, vilket den kommer att göra om inte någonting drastiskt händer.

Klimatstrejken som började med att Greta satt ensam utanför riksdagshuset förra hösten, är nu en global rörelse med strejkande på varje kontinent i hela världen. Sammanlagt är det närmare fem miljoner unga som gått med i rörelsen Fridays For Future.

I början av veckan höll Greta Thunberg tal i FN och grät av ilska. “Hur vågar ni? Ni har stulit min barndom och min framtid. Vi kommer aldrig att förlåta er” löd Thunbergs ord som ekade i lokalen. Amerikanske ärkepuckot och tyvärr landets president Donald Trump twittrade sedan spydigt att “Detta verkar vara en glad tjej som ser fram emot en underbar framtid”.

Det är äckligt av flera skäl. Det första är att en president i ett land tar sig friheten att håna engagemanget hos en ung tjej. Det vore bedrövligt oavsett sakfråga eller politisk kontext. Inte ens Stefan Löfven hånar unga nazister, trots deras vidriga ideologi, utan pekar istället hela tiden på att hatet växer ur ojämlikhet och att ojämlikhet ska bekämpas.

Men det andra skälet att Trumps beteende är vidrigt är just den politiska kontexten. För att hela Gretas poäng är att politiker inte tar klimatfrågan på allvar. Och att då möta henne med hån, är så otroligt elakt och mobbande, men det bevisar henne samtidigt rätt tragiskt nog. Vem är hon? En ung tjej som står upp för något viktigare och större än sig själv. Och vem är han? En av världens mäktigaste människor, som istället för att stå upp för något större väljer att häckla småtjejer som gör det.

Men runt många köksbord i Sverige pågår samma typ av debatt. Ungdomen i hemmet vill klimatstrejka, och många föräldrar eller andra äldre hånar och dumförklarar detta. “Mitt barn vill ju bara en ursäkt att slippa skolan” låter det från många. Och så kanske det är för några, men då är ju uppenbarligen problemet ett annat än den globala klimatstrejken.

Problemet i sådana fall kanske ligger i att barnet blir mobbat eller inte får det stöd hen behöver i skolan. Som förälder är då lösningen fortfarande inte att håna eller dumförklara sitt barn, utan prata om vad skälet är till att barnet inte vill vara i skolan.

Men en ungdom som vill klimatstrejka ska inte förlöjligas. Och vet man med sig att man ifrågasatt sitt eget barns deltagande i klimatstrejken, får man faktiskt hårdra det hela. Vill man som vuxen vara team Greta eller team Trump? Gå med ditt barn till strejken på torget idag. Stå vid ungdomens sida i kampen om dess framtid, för de behöver leva med konsekvenserna av politiken idag mycket längre än vad du behöver göra. Det är den bistra sanningen, som Greta hela tiden påpekar för världens makthavare.

Att strejka löser inte klimatkrisen. Men lösningen finns i politiken. Och strejkerna ställer krav på politiken, och ju fler som gör det desto mindre kan politikerna ignorera det. Det är beundransvärt av de unga att inte ge upp, utan fortsätta kämpa och ställa krav. Och det är något som alla i den äldre generationen borde uppmuntra, snarare än håna.