Det finns ett ganska nytt begrepp som kallas “fomo” - fear of missing out. Alltså, att vara rädd för att befinna sig på fel ställe när något viktigt eller roligt händer. Detta har blivit allt vanligare nu i och med sociala medier och allas vår strävan efter att visa upp på Instagram och Facebook precis hur kul och bra vi har det.

Det är tydligt att det finns svenska kändisar som lider av denna åkomma. Rädslan att missa något roligt, och rädd för känslan att “alla” var där när man själv inte var det. Och igår samlades hela den svenska kändis-eliten i Tel Aviv för att fira festfixaren Micael Bindefeldts 60-årsdag.

Klart man ska få festa. Fest är ju kul. Däremot så är det den där lilla detaljen att man inte alltid bör släppa alla måsten för att fara på party som är problemet. Det går i vissa fall, men kanske inte om man är partiledare och riksdagsledamot, när ny statsbudget presenteras och ska klubbas.

Artikelbild

Det struntade dock Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor i. Hon poserade glatt i en selfie med Carola på väg till festen i det specialchartrade kändis-planet med festfixarens signatur på kuddarna. Med på festen var även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Det hela är pinsamt av flera skäl.

Det första är det redan sagda, att partiledarna har ganska viktiga jobb och borde fokusera på dessa. Regeringen presenterade sin budget, och oppositionen förväntas presentera en skuggbudget, inte partaja i Israel. Dessutom pågår just nu samtal mellan partierna hur man ska stoppa gängkriminaliteten, något som både M och KD varit väldigt noga med att poängtera hur viktigt det är. Partiledarna gör demokratin en otjänst som prioriterar kändisfest före sitt politiska arbete.

Det är dessutom ganska omdömeslöst. Det kan faktiskt rentav röra sig om en muta, när partiledare låter sig bjudas på lyxresor för att fira någon som man kan förutsätta inte är en nära vän till dem. Men framför allt är partiledarnas deltagarna i festligheten motsägelsefullt, och skapar en svag trovärdighet hos dessa partier.

Ebba Busch Thors pressekreterare kommenterade kritiken med att “Det är väl bra att någon festar utan att det är på bekostnad av skattebetalarna” vilket delvis spär på politikerföraktet ytterligare, och för det andra inte är sant. Ebba Busch Thor uttryckte missnöje över de skattesänkningar i regeringens budget som samtliga av hennes festkompanjoner tjänar massvis med pengar på, på bekostnad av vanliga skattebetalare.

Det är svårt att hävda att man står på de fattigas sida och samtidigt lägga ut partybilder på sig själv med eliten. Kan hända att Ebba Busch Thor lider av “fomo”, och verkligen ville befinna sig på festen som där “alla” var. Men då kan hon inte samtidigt på sina sociala medier visa missnöje över hur det gick i förhandlingarna i mötena hon prioriterade bort.

Vi har som sagt alla varit där. Gjort en kass prioritering för att göra något kul. Personligen kan jag inte tänka mig att en fest med Ulf Kristersson och Nyamko Sabuni kan bli så himla superkul, oavsett om det är en professionell festfixare som är arrangör. Men partiledarna borde nog känna en större rädsla för att missa att göra sitt jobb än att missa ett party.